Skip to main content

KUALA LUMPUR: Nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) susut ke paras yang terendah hampir menyamai Krisis Kewangan 1997 apabila berada pada sekitar 4.7365 pada petang semalam, terendah dalam tempoh 24 tahun.

Ketika Krisis Kewangan 1997, nilai terendah ringgit berbanding dolar AS dalam dagangan harian adalah 4.7721 yang dicatat pada 7 Januari 1998.

Mata wang tempatan itu kemudiannya ditambat pada dolar AS pada 3.80 iaitu pada 1 September 1998 sebelum diapungkan semula pada 21 Julai 2005.

Penganalisis berkata, penyusutan ringgit yang berlaku ketika ini banyak dipengaruhi oleh faktor luaran, terutamanya pada ketika ini kebanyakan negara dunia masih berhadapan krisis kos sara hidup, dasar kewangan yang mengetat, konflik Russia-Ukraine serta isu pandemik COVID-19 yang masih belum reda sepenuhnya.

Pensyarah Kanan Sekolah Perniagaan dan Ekonomi Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Muhammad Daaniyall Abd Rahman, berkata krisis luaran yang berlaku ketika adalah pengaruh negatif paling besar kepada pasaran wang negara.

“Ketidaktentuan ekonomi pada ketika ini dijangka boleh memberikan kesan yang berterusan kepada pasaran tukaran wang. Terutamanya apabila kesan inflasi yang dihadapi pada masa ini masih belum dapat dibendung sebaiknya oleh kuasa besar ekonomi dunia.

“Malah, reaksi pasaran bon Amerika Syarikat (AS) yang bertindak balas dengan kadar faedah yang ditetapkan oleh Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (Fed) juga menjadi pengukur kepada kestabilan mata wang ringgit.

“Selain itu, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) juga telah merendahkan unjuran pertumbuhan ekonomi dunia pada 2023 dari 3.2 peratus kepada 2.7 peratus disebabkan faktor-faktor ini,” katanya kepada BH ketika dihubungi.

Sementara itu, Penganalisis Ekonomi Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Business School, Prof Madya Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid, berkata di sudut yang berbeza pula, Malaysia sebagai pengeluar komoditi akan beruntung apabila ringgit terus melemah.

Beliau berkata, walau begitu kelebihan itu tidak tersalur kepada rakyat secara langsung kerana kelemahan ringgit turut menyebabkan barangan yang diimport menjadi mahal terutama bahan makanan dan minuman yang mencecah RM63 bilion pada 2021.

Katanya, kemelesetan mata wang dunia yang berlaku ketika ini adalah disebabkan oleh tindakan yang dibuat oleh Fed yang telah menaikkan kadar faedahnya kepada 3.25 peratus.

Situasi itu katanya telah menyebabkan aliran pasaran modal dunia termasuk di Malaysia berubah dengan drastik mengikut kenaikan kadar faedah berkenaan.

“Pengurus dana dan syarikat multinasional mengalihkan pelaburan mereka kepada bon kerajaan AS yang mempunyai pulangan faedah yang tinggi.

“Apabila aliran wang ini keluar dari negara lain termasuk Malaysia ke arah AS, maka mata wang negara itu dijual untuk membeli dolar AS. Inilah sebabnya mata wang dolar AS turun nilainya kerana peniaga pasaran matawang dan pasaran modal menjual ringgit dan membeli dolar AS.

“Pengurus dana asing juga turut memerhatikan suasana politik negara kita terutama Piliharaya Umum Ke-15 (PRU15) dan kestabilan politik sewaktu pembentukan kerajaan nanti.

“Untuk ketika ini mereka hanya berhati-hati dan hanya melihat perkembangan politik negara. Selepas itu mereka akan membuat keputusan sama ada melabur atau tidak,” katanya.

Source : BERITA HARIAN

Leave a Reply